Hækleopskrift: Hæklenåle etui

crochet pattern crochet hook case hækle opskrift hæklenåle etui

5

For et par år siden hæklede jeg et etui til mine hæklenåle, men det blev bare ikke særlig godt. Det var for “slatten” og nålene sad ikke så godt fast. Så nu kom tiden hvor jeg måtte lave et nyt etui. Denne gang ud fra egen opskrift.

Jeg har lavet det så der er plads til 10 nåle (har du smallere nåle end jeg, kan rummene laves mindre og du kan have plads til lidt flere nåle). Og så har jeg lavet det så jeg nemt kan se hvad størrelse nålen har, uden at tage den ud først. Der er en lomme i, til fx. saks eller lignende. På lommen er der hæklet en kant, som jeg bruger til at hænge mine maskemarkører i.

Etuiet er lavet i 2 lag, så det bliver dejligt stift, og jeg synes generelt bare det er blevet et rigtig rart etui jeg har fået lavet :)

Jeg har brugt bomuldsgarn fra Søstrene Grene, den grå og turkis har jeg nok brugt et halvt nøgle af hver, og den hvide er der brugt lidt over en nøgle.

I en af de hæklegrupper jeg er medlem af på facebook, var der en del interesse for opskriften på etuiet, så opskriften findes herunder :)

Finder du nogle fejl, eller noget helt uforståeligt i opskriften, så smid meget gerne en kommentar, så jeg kan få det rettet. Har du spørgsmål til opskriften er du også velkommen til at spørge, og så vil jeg gøre mit bedste for at hjælpe dig :)

Generelt er jeg meget interesseret i lige at høre et par ord om din oplevelse med opskriften, eller se et billede af din udgave af etuiet, når du har hæklet det :)

God fornøjelse!

3

4

6

1,2

COPYRIGHT: Opskriften er kun til privat brug – du må ikke sælge eller på anden måde videregive opskriften, link i stedet til den. Du må IKKE sælge det færdige produkt.

Du skal bruge:
Hæklenål #3
Bomuldsgarn 8/4 (50 g grå, 50 g turkis, 100 g hvid)
En knap
Nål til montering

Mål:
Mit færdige etui måler ca 33×17 cm når det er udfoldet.

Forkortelser:
m = maske
lm = luftmaske
fm = fastmaske
hstm = halvstangmaske
stm = stangmaske
km = kædemaske
rk = række
* – * = gentag
(tal) = antal masker i række

OBS! Værd at vide
– lm i start af en række tælles med som 1 maske.
– Husk altid at afslutte en række, i øverste lm som du startede forrige række med.
– På forsiden laves hver gruppe af 1fm+2stm i en fm fra forrige rk.
– Hvis du ikke kan få bagsiden til at passe i størrelse med forsiden, så mål din forside og hækl bagsiden efter mål i stedet for.

Forside
Start med grå
80 lm
1. rk: 2 stm i 2. m fra nålen, *spring 2 m over, 1 fm + 2 stm i 3. maske*, spring 2 m over, 1 fm i sidste m. (79 m = 26 grupper + 1fm)
2.-9. rk: 2 lm, 2 stm i første m, *1fm + 2 stm i hver 3. m (fm fra forrige omgang)*, spring 2 m over, 1 fm i sidste m. (79 m)
Skift til turkis
10.-18. rk: 2 lm, 2 stm i første m, *1fm + 2 stm i hver 3. m (fm fra forrige omgang)*, spring 2 m over, 1 fm i sidste m. (79 m)
Skift til hvid
19.-27. rk: 2 lm, 2 stm i første m, *1fm + 2 stm i hver 3. m (fm fra forrige omgang)*, spring 2 m over, 1 fm i sidste m. (79 m)
Luk af og hæft ender

Bagside
Hækles i hvid
75 lm
1. rk: hstm i 3. m fra nålen, hstm i resten af maskerne (74 hstm)
2. – 27. rk: 2 lm, hstm i hver m (74 hstm)
Luk af og hæft ender

Bund til nåle x2
Hækles i hvid
26 lm
1. rk: hstm i 3. m fra nålen, hstm i resten af maskerne (25 hstm)
2.-4. rk: 2 lm, hstm i hver m (25 hstm)
Efterlad en lang tråd til montering

Top til nåle x2
Hækles i turkis
26 lm
1. rk: hstm i 3. m fra nålen, hstm i resten af maskerne (25 hstm)
2.-3. rk: 2 lm, hstm i hver m (25 hstm)
Efterlad en lang tråd til montering

Lomme
Hækles i hvid
18 lm
1. rk: hstm i 3. m fra nålen, hstm i resten af maskerne (17 hstm)
2.-27. rk: 2 lm, hstm i hver m (17 hstm)
Luk af og hæft ender

Kant på lomme
Hækles i turkis
km i første m på toppen af lommens side, *3 lm, km* – gentages så der bliver 14 “buer” i alt.
Luk af og hæft ender

Montering – fast-syning af nålerum
Sy den første bund til nålene fast på bagsiden, sæt den så den starter 2 masker inde fra venstre side på bagsiden, og 3 masker oppe fra bunden af bagsiden. Sy kun siderne og bunden fast.
Sy ned efter hver 5. maske på nålebunden, så hvert rum er 5 masker bredt.

Sy den anden nålebund fast ca 5 masker efter slutningen af første nålebund, 3 masker oppe fra bunden af bagsiden. Sy igen kun siderne og bunden fast.
Sy rummene på samme måde som ved nålebund 1, så hvert rum er 5 maske bredt.

Sy nåletoppene fast i den højde du ønsker, og placer dem så de passer over nålebunden. Sy kun siderne fast.
Sy rummene på samme måde som ved nålebundende, så hvert rum er 5 masker bredt.

7

Montering – Sammenhækling af forside, bagside og lomme
Hækles i turkis

Fold etuiet sammen, og find ud af hvor din knap skal sidde, og sy den så fast på ydersiden.

Hækl fra forsiden/ydersiden. Start i nedre højre hjørne (set fra indersiden), hækl fm igennem forside, bagside og lomme. Hækl fm hele vejen rundt, lav 3 fm i hvert hjørne. Når du kommer til den sidste side, den side hvor løkken til knappen skal sidde, skal du igen folde dit etui sammen, og vurdere hvor midten af knappen er, du fortsætter med fm indtil du når den maske der er ud for midsten af knappen, og her hækler du en lm løkke, der er lang nok til at den kan nå om din knap (jeg har hæklet 10 lm) og så fortsætter du med fm igen, indtil du når til enden. Lav en km i din første m, luk af og hæft ender.


63 Kommentarer til “Hækleopskrift: Hæklenåle etui”
 1. London Gill siger:

  👍

 2. Camilla Nielsen siger:

  Hej Lonnie

  Hækler du med enkelt tråd eller dobbelt?

  Mvh Camilla

 3. Marie-Louise Holmbo siger:

  Hej Lonnie.. Ved ikke hvad jeg gør forkert.. når jeg har slået de 80 luftmasser op og efterfølgende har lavet række 1 så ender jeg ud med for lidt masker.. Følger opskriften slavisk og har nu startet forfra 3 gange.. Hvad tænker du at jeg gør forkert?
  Mvh Louise

 4. Marlena siger:

  Hej Lonnie
  Jeg har kastet mig ud i dit super flotte etui til hæklenåle og jeg nåede i mål.
  Har lagt billede af det på min instagram profil marlena_kozlowska_ 😊 tak for inspirationen. God aften ma

 5. Moona siger:

  der er noget ved opskriften og billederne jeg ikke kan hitte ud af. Der står “lomme” i hvid, men jeg kan ikke se den lomme? og hvad vej vender den, på langs eller på højkant?
  Hvad ligger der bag de sy nåle, er det der der er en lomme?

 6. Helle Lykke Pedersen siger:

  Hej. Er i gang med det smukke etui men bagsiden kan jeg slet ikke få til at passe med 27 rækker hvis der skal hækles halvstangmasker. Jeg har mange flere rækker for st komme op i samme størrelse som forside som passer efter opskriften.

  • Som skrevet i opskriften, hvis antal masker og rækker på bagsiden ikke passer, så mål dig frem :) der er forskel på vores hæklefasthed, og opskriften er skrevet som jeg hæklede mit etui. Så hvis du skal bruge flere rækker, så laver du bare flere rækker ☺

 7. Ninna siger:

  Hej Lonnie! For at mit for- og bagstykke blev lige store og passer med målene består forstykker af 99 masker og bagstykket kun af 81. Hvordan hækler jeg det pænt sammen med kanten og det hele? Kh. Ninna

  • Der er også en smule forskel i maskeantallet på min udgave. Det er længe siden jeg hæklede den, men jeg ville prøve mig frem, og hækle i de 81 masker fra bagstykket, og finde en maske på den modsatte side som der passer ud for. Sådan at du fordeler maskerne i sammenhæklingen jævnt rundt.

 8. Astrid siger:

  Hej :) dt et Super fint etui som jeg glæder mig til at sætte mine hæklenåle i. Men jeg tror jeg har fundet en fejl i din opskrift. Til bagsiden, vil du have man skal lave 27 rækker. Er det ikke 17 rækker det skal lave lige som det skal lave på lommen? Eller blive bagsiden alt for stort til forsiden.
  Hilsen Astrid :)

  • Hej Astrid.
   Både forside, bagside og lomme skal have 27 rk, som der står i opskriften. Hvor får du de 17 rækker fra? Det eneste sted jeg finder tallet 17, er antel masker pr række på lommen – men det er jo i bredden, ikke højden. Har du måske læst forkert, eller vil du henvise til hvor præcis du læser fejlen?

   Vh. Lonnie

 9. Cecilie Grønbech siger:

  Hej Lonnie, jeg har prøvet kræfter med dit fine etui og fået et fint resultat. Jeg vil lægge et par billeder op i et par hæklegrupper på Facebook og vil i opslagene henvise til din opskrift. Jeg har selv ændret lidt hist og her for at få det til at passe. Jeg håber det er OK at jeg deler mine kreationer. Mange hilsner Cecilie Grønbech

 10. Mette Saxbjørn siger:

  Hej Lonnie
  Jeg er vild med dit etui og giver mig i kast med det når jeg har overvundet min “frygt” for om jeg kan finde ud af det…Har kun hæklet i 1½ måned men er helt forelsket i dit lille etui <3 Og tak fordi du deler din opskrift :-D

 11. Mia siger:

  Er igang med dit hækle etui, og er igang med forsiden. Jeg har glemt at tælle, og er usikker på hvor mange rækker jeg har. Er det ligegyldigt eller hvordan ?😅

  • Hej Mia.

   Jeg beklager det sene svar. Det er som sådan ligemeget hvor mange rækker du har, bare målene bliver de samme. Du skal bare sørge for at din bagside bliver lige så stor som forsiden :)

 12. Anne L. siger:

  Hej Lonnie!
  Jeg sidder og grubler lidt med første række. Jeg får slået de 80 luftmasker op og skal til at starte række 1 og du skriver: “1. rk: 2 stm i 2. m fra nålen”. Vil det sige lm nr. 78 eller nr. 77? For jeg ved ikke om jeg skal tælle den lm (altså nr. 80 lm) jeg har på nålen med eller ej.

  1. rk: 2 stm i 2. m fra nålen

  • Den løkke der sidder på nålen, er ikke en lm – så dvs at du skal lave de 2 stm i din nr 79lm. Din nr 80lm er den der er lige under nålen, og 2 masker fra nålen er derfor nr 79lm.

  • Anne L. siger:

   Ah, så giver det mere mening! Tak for hjælpen :)

 13. Christina siger:

  Hej Lonnie,
  Skal bagsiden være større end forsiden? Synes mit ser lidt forkert ud :-)

  • Nej de skal gerne passe i str, men pgr af forskellig hæklefasthed osv kan det være lidt svært at ramme samme størrelse udfra min opskrift. Så hvis din bagside bliver større, så skal du bare tilpasse med lidt færre masker pr række og evt færre rækker, så de får samme størrelse :)

 14. Ninna Pedersen siger:

  Hej Lonnie :)
  Jeg har lidt problemer med rk 2 som jeg håber du kan hjælpe med. Når jeg vender og laver 2 lm starter jeg med 2stm i den første lm fra nålen og så ved jeg ikke helt hvor jeg skal lave den første fm.?? Mine ender ser helt forkert ud. Er det i den første maske efter luftmaskerne ??

  • Hej Ninna.
   Når du laver række 2 (og alle de efterfølgende rk på forsiden) så starter du med 2 lm, så laver du 2 stm i den første maske, altså den maske dine lm kom op fra, som er den sidste maske på forrige rk – en fm. Så har du lavet den første gruppe. Så springer du 2 masker over, og i den 3. maske du kommer til, som er en fm fra forrige rk, laver du 1fm+2stm, og sådan fortsætter du hele rækken ud, indtil du kun har 3 masker tilbage på rækken (de 3 masker er din første gruppe fra forrige rk, altså 2 stm og de 2 lm) her springer du 2 masker over, og i toppen af dine lm fra forrige række, laver du 1 fm, og så vender du og laver næste rk på samme måde.

   Jeg håber det giver mening :)

 15. Anita Rønne siger:

  Hej Lonnie.
  Skønt etui, som jeg var igang med at prøve kræfter med.. Meeeen, jeg fik ligesom en ekstra gruppe for hver rk.. Så nu tænker jeg, når jeg vender, så laver jeg 2 lm og 2 stgm i den første maske, skal jeg så igen springe to masker over inden jeg laver en ny gruppe (1fm og 2 stgm i hver 3 maske)? Jeg er nemlig startet lige efter de 2 stgm…
  Kh Anita

 16. Hejsa … Hvis jeg vil lave dette etui og der skal være plads til alle mine clover nåle (17 stk.) hvor mange lm skal jeg så starte med at slå op? Håber du kan hjælpe mig lidt. KH Linda.

  • Det ved jeg desværre ikke. Du er nød til at prøve dig frem. Hvis jeg skulle lave en med plads til 17 i, ville jeg nok lave den i 3 “fag” plus “flappen” med knappen på – så altså 4 fag i alt. Og så ville jeg lave så der var plads til 6 nåle i hvert fag, så du i alt får plads til 18 nåle (evt 2 fag med 6 nåle og et med 5 nåle så der er til 17). Det vil sige at top og bund til nåle skal være 30 hstm lang i stedet – 31 lm.

   Så jeg ville nok lave de 3 bunde til nålene først, og så bruge dem til at “måle” mig frem til hvor bred den skal laves.Der skal være et mellemrum på mindst 2 cm mellem hver nåle-bund og det samme mellem hver nåle-top, så der er plads til at folde fagene, uden at nålene kommer i vejen.

   Jeg beklager at jeg ikke kan hjælpe mere, men jeg tror bare det er at prøve sig frem.

   Held og lykke :)

 17. Hey Lonnie.. Min veninde og jeg sidder lige og afprøver dit lækre mønster på etuiet.. Men jeg kan se at vi som mange andre har haft svært ved at tyde første rk. tror det ville hjælpe en hel del hvis du skriver det som 1fm + 2stgm i 3. maske. Kh. Tina og Mette

  • Hej Tina og Mette.
   Tusind tak for respons – nu du nævner det, kan jeg godt se at det lyder mere forståeligt, så det vil jeg da få det ændret til :)

   Igen, tak for tilbagemelding, og held og lykke med etuiet :)

 18. […] er fra Lonnies.dk og kan findes her. Jeg synes de farver hun har valgt til etuiet er skønne og da jeg allerede havde den blå farve og […]

 19. Stine siger:

  Hej Lonnie.
  Jeg har hæklet 1. række og får rigtig nok 26 grupper + 1 fm. For at de 26 grupper kan udgøre 78 m er jeg nødt til at tælle sidste lm med fra lm-rækken. På den måde vil jeg i slutningen af 2. række skulle hækle en fm i lm nr. 80 fra lm-rækken. Er det rigtigt?

  • Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål. Men du skal hækle en enkelt-stående fm i allersidste m i hver rk, og rækken skal altid afsluttes i en lm fra sidste rk, så arbejdet bliver lige. Dvs i rk1, skal du lave din fm i lm80 fra lm rækken. I efterfølgende rk skal den sidste fm laves i nr 2 lm du vendte med i sidste omg.

   Jeg ved ikke om det besvarede dit spørgsmål?

  • Stine siger:

   Jo tak, det stemmer overens med den forståelse jeg havde fået :)

 20. Ida Gram siger:

  Hvis jeg hele tiden skal springe to m over + 1 fm + 1 m med 2, så går jeg det til = 4. Og det kan kun gå op i 80 (lm) 20 gange.
  Hvad gør jeg forkert?

  – jeg kan i øvrigt heller ikke finde ud af række 2, men den tid, den sorg ;-)

 21. Christina Petersen siger:

  Hej igen Lonnie.
  Mange tak for svar, har siddet og kigget lidt på det.
  Desværre havde jeg fået købt strømpegarn som er elastisk, synes ikke helt det fungere, så skal lige have fat i noget andet garn før jeg kan komme i gang.
  Jeg har regnet mig frem til at jeg skal lave den ca. 50 cm lang, men bare lige for at kunne sammenligne med noget tænkte jeg om du ville sige hvor lang din er når den er foldet helt ud? :) Jeg havde nemlig også regnet mig frem til 130 masker, men det blev 65 cm langt og virkede liige langt nok.

  Glæder mig til at komme igen, den er nemlig så fin, synes jeg :)

 22. Christina Petersen siger:

  Hej Lonnie.
  Super lækkert etui, som jeg rigtig gerne vil lave til mine clovernåle. Fik hele sættet af min kæreste i fødselsdagsgave :).

  Ville hører om du måske havde en ide om hvor mange ekstra masker man skal slå op for at få plads til alle 17 nåle? :) Og kan ikke helt finde ud af om det så vil være bedst at lave de 2 “stykker” lidt længere eller lave et tredje “stykke” til de sidste?

  Håber du vil/kan hjælpe og at mit spørgsmål er okay

  Venlig Hilsen Christina

  • Hej Christina :)
   Jeg tror jeg ville lave den i 3 “stykker” med plads til 6 nåle i hver. Jeg har svært ved lige at give et antal ekstra masker, det tror jeg du må måle dig frem til. Jeg ville nok, hvis jeg var dig, måle med målebånd, hvor bred hver “side” med dine 6 nåle skal være, og så hækle dig frem, til du når samme længde, og så selvfølgelig også lægge “flappen” til. Og så stadig bruge samme højde som i opskriften.

   Men et hurtigt bud vil være omkring 125-130 masker til forsiden, hvis du laver det med 3 fag + lommen.

 23. Lotte Jensen siger:

  Hej lonnie. Jeg skal til at hækle dit etui og jeg er allerede kørt fast ved 1rk. Når du skriver:1. spring 2 m over, 1 fm, 2 stm i 3. maske. Hvad menes der med den 3. maske?? Skal jeg springe 2 masker over eller skal jeg bare fortsætte i næste maske?

 24. Kim Serup siger:

  Hej.
  Nu skal jeg igang med 3. række og syntes den ser kort ud.
  Gider du at skrive mål på hvor lang din ca er? :-)

 25. Cecilie Vest siger:

  Hejsa
  Jeg kommer vidst fint igennem 1.række, men i anden række, når man skal lave 2 stangmasker i hver tredje, gør jeg det vidst 1 fm 2 stang 1 fm 2 stang osv.
  For det første er det jo ikke hver tredje eller er det? Og så tager man jo masker ud hele tiden, så det bliver jo mere end 79 masker, hvad gør jeg forkert?

  • Du skal lave 1 fm og 2 stm i hver 3. m, altså i din fm fra forrige rk. Du tager ikke ud, da du jo laver 3 masker i hver 3. maske. Håber det var svar nok? Ellers spørger du bare igen :)

  • Mette siger:

   Som jeg ser det, er det hver fjerde… men mit driller stadigt..kan man se et billede af hvor man starter efter de 2 stangmasker i første maske, og den efterfølgende serie af masker i forrige rækkes fastmaske? Jeg har brug for at se mønstret for mig.

 26. Håber du kan hjælpe mig.

 27. Hej Lonnie. Hjælp Hjælp. Nu er jeg startet på første række, jeg tror 10 gange, og når rækken er færdig, har jeg 20 grupper, og 60 masker, hvad gør jeg forkert? Går slavisk efter opskriften. Vil så gerne lave det smukke etui. Hilsen Rita.

  • Hej Rita. Det kunne godt lyde som om at du springer for mange masker over. Eller evt laver du fm, stm, stm i hver sin maske? De 3 masker (1 gruppe) skal laves i samme maske. Håber det var en hjælp? Ellers må du lige beskrive hvad det er du helt præcist gør, så kan jeg se om jeg kan finde fejlen.

   Jeg beklager det sene svar.

 28. Maria siger:

  Ja nu går det op

 29. Inga siger:

  meget flot etui du har lavet ;-) jeg har ledt efter lige netop sådan en holder til mine hæklenåle.

 30. Maria siger:

  Hej Lonnie.

  Jeg har forelsket mig i dit hæklenåle etui og har idag været ude og købe garn til det. Jeg er nu lige gået igang, men i 1. rk af forsiden, går jeg i stå. Du skriver at jeg skal slutte rk af med at hækle 1 fm i sidste m, men jeg har ikke flere m til det – kun hvis jeg slår 81 m op, kommer det til at passe :-)
  Jeg ved ikke hvad det er jeg gør forkert, men håber du kan hjælpe mig.

  Hilsner Maria :-))

  • Når jeg skriver sidste maske, mener jeg lm fra forrige række :) alle rækker afsluttes med 2 lm, og det er den øverste af den som du skal lave fm i.

  • Maria siger:

   Jamen det er jo den første række jeg er i gang med??

  • Sorry, jeg læste lige forkert. Jeg er lige i gang med en hækleprøve, for at se om jeg har fået lavet fejl i opskriften. Jeg vender tilbage om 10-15 min :)

  • Nu har jeg lavet 3 hækleprøver af rk1, så jeg har opdateret opskriften med antal masker pr. række.

   Du slår rigtigt nok 80lm op. Så starter du række 1 i 2. lm fra nålen, og laver 26 grupper med 1fm,2stm i hver 3. række som beskrevet i opskriften. Når du har lavet 26grupper(78m) så skulle du have 3 lm tilbage, i den 3./sidste lm laver du en fm.

   Går det op nu?

  • Lone Marie Schmidt siger:

   Hejsa jeg vil høre om jeg må købe den opskrift på etui. Savner sådan et til mine hæklenåle..
   Hilsen Lone S

  • Hej Lone – opskriften er gratis og ligger i blogindlægget :)

Skriv en kommentar

...