Hækleopskrift: Karklude

Hæklede karklude

En gang kunne jeg sagtens sidde i flere timer og se tv, uden at lave andet. Men det dur jeg ikke til længere. Når jeg ser tv eller tv-serier, skal jeg have noget i hænderne samtidig, ellers mister jeg interessen og begynder at kede mig inden for 15 minutter. For et par måneder siden, gik jeg i gang med at se Vampire Diaries, og fandt hurtigt ud af at jeg skulle have noget i hænderne. Først fik jeg hæklet et par huer, og da det stoppede med at være spændende, gik jeg i gang med karklude.

De er dejligt nemme at lave, og med de utallige muligheder for farvesammensætning, bliver det ikke alt for hurtigt kedeligt. Jeg elsker at sammensætte farver i lækre kombinationer, det gør mig glad i låget ;)

Opskriften finder du herunder :)

Hæklede karklude

Hæklede karklude

COPYRIGHT: Opskriften er kun til privat brug – du må ikke sælge eller på anden måde videregive opskriften, link i stedet til den. Du må GERNE sælge det færdige produkt, med henvisning til mig som designer.

Det skal du bruge:
Nål #4
Bomuldsgarn i 3 farver

Mål:
Mine bliver ca 24,5 x 25,5 cm.

Forkortelser:
m = maske
lm = luftmaske
fm = fastmaske
rk = række
* – * = gentag
(tal) = antal masker i række

OBS!
De første 2 lm i start af en række tælles med som 1 maske.
Den sidste fm på rækken skal hækles ned i øverste lm, som var starten på forrige række

Opskrift
Start med farve 1
Slå 52 lm stramt op, eller slå lm op i en nål nummeret mindre
1. rk: 1 fm i 4. m fra nål, *1 lm, spring 1 m over, 1 fm* (50 m)
2.-18. rk: 2 lm, 1 fm rundt om lm fra forrige rk *1 lm, spring 1 m over, 1 fm rundt om lm fra forrige rk* (50 m)
Skift til farve 2
19.-36. rk: 2 lm, 1 fm rundt om lm fra forrige rk *1 lm, spring 1 m over, 1 fm rundt om lm fra forrige rk* (50 m)
Skift til farve 3
37.-54. rk: 2 lm, 1 fm rundt om lm fra forrige rk *1 lm, spring 1 m over, 1 fm rundt om lm fra forrige rk* (50 m)

Hæklede karklude

Hæklede karklude

Hæklede karklude


38 Kommentarer til “Hækleopskrift: Karklude”
 1. Sanne-Maria siger:

  Hej Lonnie. Jeg er faldet over dine fine karklude og vil rigtig gerne lave nogle i det mønster, men jeg er ikke såøvet, så jeg har brug for at se, hvordan man laver maskerne. Ved du, hvad mønsteret hedder? Så kan jeg måske finde det på Youtube? De er så fine :-) Mvh. Sanne-Maria

 2. Patricia siger:

  Hej, bliver de ved med at krympe ved vask? Eller er det mest første gang? Og hvor meget vil du sige det krymper i vask?

  • Hej Patricia. Bomuld – både garn og stof, krymper ca 5%, når det bliver vasket. De krymper ikke hver gang, oftest krymper de alt det de kommer til, ved første vask.

 3. Birgit siger:

  Hej – jeg synes jeg får nogle store huller i den første række (pga af den maske jeg springer over) – men det synes jeg ikke dine har? Har jeg mon misforstået opskriften?

  • Hej Birgit. Du burde ikke få store huller. De masker du springer over, hvor du laver en lm, skal du på næste række lave en fm rundt om lm’en, og så burde hullet blive “fyldt” ud. Hvis det stadig ikke fungerer for dig, er du velkommen til at sende mig et billede på mail, så kan jeg måske se hvor fejlen ligger.

 4. Gitte Larsen siger:

  hej jeg ( er nybegynder ) forstår ikke at man kun skal slå 52 lm op og i de følgende rækker får 50 m er lm maskerne medregnet i de 50 m ?

  • Hej Gitte. Dine start lm i hver række tæller for 1 m, og er medregnet i maske antallet i parentes i slutningen af rækken. Håber du får det til at gå op :)

 5. Britta Kaltoft siger:

  Jeg har problemer med at få karkludene lige i siderne – jeg mister på én eller anden måde masker i løbet af arbejdet – hvad gør jeg galt?

 6. Sanne siger:

  Hej, Super fine klude. Hvor meget Søstrene Grene garn bruger du ca. til hver klud?

 7. Amanda siger:

  Hej! Rigtig fine karklude! Hvor høj temperatur kan man vaske kludene ved?

  • Hvis du bruger 100% bomuldsgarn, kan det vaskes på 60 grader. Jeg vasker mine på 60 og tørretumbler dem bagefter. Mine krympede efter første vask+tørring, men det gør bomuld når det vaskes på de grader.

   Der er en del bomuldsgarn, hvorpå der står at det kun kan tåle 40 grader, det er producenten der dækker sig ind, da farverne ikke holder sig pæne lige så lang tid, hvis man vasker på høje grader. Men som udgangspunkt kan bomuld tåle 60 grader :)

 8. Christina van Overeem siger:

  Hej. Superflotte karklude som jeg gerne vil prøve at lave, men jeg forstår desværre ikke det der står i række 2-18 med at hækle en fm rundt om lm. Kender du tilfældigvis til et sted hvor jeg kan se hvordan man gør? Mvh Christina

  • Hej Christina.
   Jeg kender ikke lige et sted med en guide, men du skal bare stikke nålen ned under den lm du lavede på forrige række, i stedet for at lave fm i selve masken. Kan godt høre det lyder lidt bøvlet, men jeg kan desværre ikke finde en video eller billedguide på nettet. Der kommer en billed guide her i indlægget på et tidspunkt, men jeg kan ikke lige sige hvornår.

 9. Susanne Jarlkvist siger:

  Hej Lonnie!
  Sælger du af dine karklude, vil gerne have nogle ensfarvet, koksgrå, sorte og rosa men kan SLET ikke selv lave håndarbejde :)
  KH. Susanne.
  PS du kan skrive til mig på 21453530, hvis det er lettere.

  • Hej Susanne. Lige pt laver jeg ikke karklude til salg desværre. Jeg har en masse projekter på programmet. Men hvis du kender nogle der kan hækle, kan du jo spørge om de vil lave nogle for dig :)

 10. Louise Green siger:

  Super fine karklude, jeg misforstod det med at hækle rundt om lm fra forrige, så mit mønster er blevet lidt anderledes :) Så næste klud prøver jeg som du forklarede lidt længere oppe. Hvordan lukker du af? :)

  • Jeg har stadig ikke fundet den rette måde at hæfte ender / lukke af. Mine ender gik op i første vask, så jeg måtte slå en lille knude. Så jeg skal have googlet mig til en bedre måde – så der kan jeg desværre ikke hjælpe ;)

 11. Cillev siger:

  Kommer der ikke meget luft imellem hvis det er på hæklenål 4?

  • Jeg hækler meget stramt, og jeg tørretumbler mine karklude. Så nål 4 passer fint til mig – men det kan sagtens være at du skal ned i nål, så hækler du bare flere masker pr rk for at få samme str eller den str du ønsker :)

 12. Cillev siger:

  Er det bare 8/4 garn? Det ser tykt ud:-)

 13. Dorit Wisborg siger:

  Som skabt til camping-hækling ;) Forstår ikke helt, at man slår stramt op … plejer netop at slå løst op, fordi jeg er lidt “løsagtig”, når jeg hækler … tak for opskriften :)

 14. Rikke siger:

  Hej Lonnie, super fine karklude. Er ved at prøve kræfter med det, er ny til at hækle.
  Hvad betyder det at hækle rundt om luftmasken?
  Hilsen Rikke

  • Hej Rikke.
   I stedet for at stikke nålen ned i selve masken, så stikker du den ned under din lm fra forrige række – altså det “hul” der er under din lm. Håber det giver mening? :)

 15. Lena Nikolajsen siger:

  Åh…hvor er de fine. Er de hæklet i enkelt eller dobbelt garn?

 16. Mie Spolum siger:

  Super flotte karklude. Må absolut i gang straks :-)
  Tak for opskrift.

 17. Charlotte Tew siger:

  Tak for opskrift

 18. Helle Lundsgaard siger:

  Tak for opskriften, de er super flotte :) Den ene ligner trefarvet is :D

 19. De er super flotte! Er der et bestemt mærke bomuldsgarn, som du vil anbefale til disse? :-)

  • Jeg har selv brugt bomuldsgarn fra søstrene grene, mest fordi jeg er vild med deres farver, så det er stort set det eneste slags bomuldsgarn jeg har ;)

 20. J. Olsen siger:

  Superflotte karklude! :) Tak, for en dejlig opskrift (selv om jeg er øvet hækler, er det skønt :) …)
  mvh J. Olsen :)

  • Mange tak :) Jeg er glad for at opskriften kan bruges :)

   Ofte skriver jeg mine opskrifter ind for min egen skyld, så jeg altid kan finde dem hvis jeg vil lave det igen – men det er jo bare ekstra bonus at kunne glæde andre med mine opskrifter også :)

Skriv en kommentar

...