Hækleopskrift: Isbjerg Baby Tæppe

Hækleopskrift: Isbjerg baby tæppe

Det er alt for længe siden jeg har lavet et blogindlæg. Men graviditeten har ikke været for nem, så det har været svært at finde overskuddet til det. De sidste par uger har jeg ikke kunne foretage mig meget andet end at sidde på sofaen – så jeg får set nogle serier, og for ikke at dø af kedsomhed, har jeg hæklet en del. Hvis du følger mig på instagram, har du måske set min hæklede dukke Mollie Rose, som jeg har lovet opskrift på. Jeg mangler stadig at lave lukning på kjolerne, så jeg ved ikke om jeg når at få lagt opskriften op, inden baby kommer. Jeg har termin i dag – så jeg er ved at være lidt utålmodig.

Udover Mollie Rose, har jeg også hæklet endnu et baby tæppe – tæpper er sådan nogle dejligt nemme projekter, til når man ikke har lyst til at tænke alt for meget. Da jeg skulle i gang med tæppet, eksperimenterede jeg med omkring 4-5 mønstre, men ingen af dem var lige det jeg var efter, indtil jeg fik lavet dette.

Tæppet består af solide og filet-hæklede trekanter. Jeg har valgt at lave det stribet i 2 farver, fordi det var de 2 farver garn jeg havde købt ind til tæppet, inden jeg vidste hvad mønster jeg ville bruge. Men jeg er sikker på at tæppet også ville være smukt i 3, 4, 5 eller 10 farvede striber, eller helt ensfarvet – kun fantasien sætter grænser. Og hvis der er en ting jeg elsker ved hækling, så er det at sætte farver sammen.

Hækleopskrift: Isbjerg baby tæppe hæklet

Hækleopskrift: Isbjerg baby tæppe hæklet

Jeg afprøvede også lidt forskellige slags kanter, men jeg følte at de alle blev for spraglede til tæppet, så jeg endte ud med en kant bestående af 2 omgange fastmasker og 1 omgang krebsemasker. Det var første gang jeg prøvede at lave krebsemasker, og jeg må indrømme at det krævede lidt tilvænning at hækle “bagud”.

Hækleopskrift: Isbjerg baby tæppe hæklet
COPYRIGHT: Opskriften er kun til privat brug – du må ikke sælge eller på anden måde videregive opskriften, link i stedet til den. Du må GERNE sælge det færdige produkt, med henvisning til mig som designer.

Disclaimer
For en god ordens skyld, skal det lige siges at jeg ikke har opfundet den dybe tallerken, og at det altså ikke er mig der har opfundet mønstret her. Jeg har hæklet tæppet ud fra et diagram jeg fandt via pinterest. Diagrammet kommer fra et japansk magasin, og hvis du bedre kan lide at hækle efter diagrammer, frem for skrevne opskrifter, så finder du diagrammet her – det er nr. 84.

Sværhedsgrad
Opskriften kan være lidt svær for begyndere, og opskriften kan virke lidt kringlet, men hvis man bare er opmærksom, så burde den ikke være noget problem. Efter at have “knækket koden”, efter et par striber, sidder opskriften i hovedet.

Du skal bruge
3 mm hæklenål
Bumbo Baby-uld (50g = 165m) – jeg har brugt omkring 8,5 ngl

Mål
Mit tæppe måler 70 x 100 cm

Sådan laver du tæppet større eller mindre
Når du slår luftmasker op, skal de gå op i 12 + 6.
Eksempel: Jeg starter med 186 lm, som jeg fandt frem til således: 15 x 12 = 180 + 6 = 186
Jeg har 15 hele trekanter på en række – deraf de 15.

Forkortelser
lm = luftmaske
lm-ml = luftmaske mellemrum
m = maske
stm = stangmaske
fm = fastmaske
km = kædemaske
omg = omgang
rk = række
* – * = gentag
( – ) = gentag

Krebsemasker
Krebsemasker er fastmasker, hæklet fra venstre mod højre. Stik nålen ned i masken til højre for din nuværende maske, og lav en fm. Fortsæt med at hækle fm i masken til højre for din nuværende maske. Drops instruktionsvideo.

Obs!
Opskriften er ikke testhæklet, og jeg har først skrevet opskriften ned efter jeg blev færdig med tæppet, så der kan være fejl. Finder du en fejl hører jeg meget gerne fra dig, så jeg kan få det rettet.

Vigtigt
Når du starter en række med 3 lm, tæller de 3 lm som den første stm.
Når du starter en række med 4 lm, tæller de første 3 lm som den første stm, og den sidste lm tæller som en lm.

Opskrift

Lav 186 lm

Stribe 1:
Rk. 1: Lav en stm i 4. m fra nålen, *1 lm, spring 1 m over, 1 stm i næste m* gentag indtil der er 1 m tilbage, 1 stm i sidste m, 4 lm, vend.

Rk. 2: stm i første lm-mellemrum, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, *stm i stm, stm i lm-ml, (1 lm, stm i lm-ml) gentag 5 gange*, gentag 14 gange, stm i næste stm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

Rk. 3: *stm i lm-ml, 1 lm* gentag 2 gange, *stm i lm-ml, stm i næste 3 stm, stm i lm-ml, (1 lm, stm i lm-ml) gentag 3 gange, 1 lm* gentag 14 gange, stm i lm-ml, stm i næste 3 stm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 4 lm, vend.

Rk. 4: stm i lm-ml, 1 lm, *stm i lm-ml, stm i næste 5 stm, stm i lm-ml, (1 lm, stm i lm-ml) gentag 2 gange, 1 lm* gentag 14 gange, stm i lm-ml, stm i næste 5 stm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

Rk. 5: stm i lm-ml, 1 lm, *stm i lm-ml, stm i næste 7 stm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm* gentag 14 gange, stm i lm-ml, stm i næste 7 stm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 4 lm, vend.

Rk. 6: *stm i lm-ml, stm i næste 9 stm, stm i lm-ml, 1 lm* gentag 15 gange, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, skift farve, 3 lm, vend.

Stribe 2:
Rk. 7: stm i lm-ml, spring 1 m over, 1 lm, *stm i næste stm, 1 lm, spring 1 m over* indtil der er 2 m tilbage, stm i lm-ml, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

Rk. 8: stm i næste stm, stm i lm-ml, *(1 lm, stm i lm-ml) gentag 5 gange, stm i lm-ml, stm i stm, stm i lm-ml* gentag 15 gange – den sidste gang, vil den sidste stm være i toppen af de 3 lm fra forrige rk, og ikke i et lm-ml – 3 lm, vend.

Rk. 9: stm i næste 2 stm, stm i lm-ml, *(1 lm, stm i lm-ml) gentag 4 gange, stm i næste 3 stm, stm i lm-ml* gentag 7 gange, sidste gang slutter du med 4 stm: 1 stm i lm-ml, 1 stm i stm, 1 stm i stm, 1 stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk – 3 lm, vend.

Rk. 10: stm i næste 3 stm, stm i lm-ml, *lm 1, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, stm i næste 5 stm, stm i lm-ml* gentag 14 gange, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, stm i næste 3 stm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

Rk. 11: stm i næste 4 stm, stm i lm-ml, *1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, stm i næste 7 stm, stm i lm-ml* gentag 14 gange, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, stm i næste 4 stm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

Rk. 12: stm i næste 5 stm, stm i lm-ml, *1 lm, stm i lm-ml, stm i næste 9 stm, stm i lm-ml* gentag 14 gange, 1 lm, stm i lm-ml, stm i næste 5 stm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, skift farve, 3 lm, vend.

Gentag rk 1-12, 10 gange, og rk 1-6 en gang til, skift farve efter hver 6. rk. Du ender ud med at have 21 striber. Hæft alle ender.

Kant
Hækl 2 omgange fastmasker, rundt om tæppet – start i et hjørne med 1 lm, slut med km. For mig passer det med 2 fm for hver stm, ned ad siden af tæppet. Og 3 fm i hvert hjørne. Efter de 2 omg fm, start ny omg med 1 lm, hækl nu en krebsemaske i masken til højre for din lm, fortsæt med krebsemasker hele vejen rundt, slut af med en km, og hæft ender.

Hvis du bruger Instagram, er du velkommen til at bruge følgende tags #IsbjergTæppet  #LonniesDotDk @LONNIEJACOBSENDK

Hækleopskrift: Isbjerg baby tæppe hæklet


14 Kommentarer til “Hækleopskrift: Isbjerg Baby Tæppe”
 1. Cathrine siger:

  Hej,
  Er helt vild med dit tæppe så flot!
  Jeg sidder her og prøver kræfter af med tæppet, men kan simpelthen ikke få det til at gå op når jeg skal starte på stribe 2, dvs række 7. Der er ikke luftmaske mellemrum særlig mange steder længere?
  Og hvis jeg så bare laver en stangmaske ned mellem hver stangmaske i foregående række ender jeg jo ud med alt for mange masker i forhold til at mønsteret skal kunne fortsætte som i opskriften og bjergene sidder sådan pænt over hinanden?
  Håber du forstår hvad jeg mener, på forhånd tak for hjælpen.

  • Hej Cathrine.
   Jeg tror jeg har lavet en fejl i række 7 – jeg kan ikke lige teste det på nuværende tidspunkt. Men i række 7 vil du skulle lave: 1 stm i første stm, 1 lm og spring 1 stm over, og så forfra igen – altså når der står stm i lm-ml, skulle der bare stå at stm skal laves i selve masken, og ikke i mellemrummet (da der ingen mellemrum er) – så rækken skal egentlig hedde følgende:

   Rk. 7: *stm i næste stm, 1 lm, spring 1 m over* indtil der er 2 m tilbage, stm i næste stm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

  • Eller, faktisk skulle række 7 nok se således ud:

   Rk. 7: stm i lm-ml, spring 1 m over, 1 lm, *stm i næste stm, 1 lm, spring 1 m over* indtil der er 2 m tilbage, stm i lm-ml, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.

   Men jeg skal lige have fat i mit tæppe og dobbelttjekke – du må meget gerne melde tilbage om det er rigtigt.

 2. Kristine siger:

  Hejsa. Hvor længe har det cirka taget at lave dette fine tæppe færdigt? :-)

  • Åhh, jeg lavede det da jeg var gravid med slem bækkenløsning, så jeg tilbragte meget tid i sofaen. Jeg husker ikke præcis hvor længe det tog, men 1-2 uger med en del timers hækling om dagen vil jeg tro. Omkring 50-60 timer i alt vil jeg skyde på 🤔

 3. Nanna Menzel siger:

  Hej Lonnie,
  Virkelig et fint tæppe, du har lavet. Jeg har kastet mig ud i det, trods jeg er rimelig grøn på hækle området. Jeg kan dog ikke lure, hvordan du får stangmaskerne til at hælde i hver sin retning fra række til række. Mine står bare lige ret op og det ser slet ikke lige så fint ud.
  Når du skriver at man skal lave en stangmasker i lm-ml er det så i luftmaskeløkken, eller det “store” mellemrum imellem stangmaskerne fra forrige række?
  Mvh Nanna

  • Hej Nanna. Jeg laver bare mine stangmasker helt normalt. Lm-ml betyder luftmaske-mellemrum, så i det store mellemrum i mellem stm fra forrige række, og ikke i selve luftmasken :) håber det var forståeligt :)

 4. Hej Lonnie. Det er et skønt tæppe, men jeg er noget i tvivl om rk.2?? Der står gentag 5 gange, gentag 14 gange? Kan du hjælpe mig, så jeg forstår det??

  • Hej Charlotte.
   Det er skrevet lidt kringlet, men jeg prøver at uddybe.

   Her ses række 2:

   Rk. 2: stm i første lm-mellemrum, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, *stm i stm, stm i lm-ml, (1 lm, stm i lm-ml) gentag 5 gange*, gentag 14 gange, stm i næste stm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i lm-ml, 1 lm, stm i toppen af de 3 lm fra forrige rk, 3 lm, vend.
   __________________________________

   Dette udsnit af række 2, er det det drejer sig om – altså fra * til * :

   *stm i stm, stm i lm-ml, (1 lm, stm i lm-ml) gentag 5 gange*, gentag 14 gange
   __________________________________

   Her bryder jeg overstående linje ud i flere dele:

   Først laver du følgende: *stm i stm, stm i lm-ml,

   Derefter laver du den del der står i parentes: (1 lm, stm i lm-ml) – stykket i parentes gentager du 5 gange*
   – og så er du færdig med hele linjen fra * til *.

   Og nu gentager du så hele linjen, fra * til *, 14 gange.
   __________________________________

   Giver det mening? Ellers spørger du bare igen :)

   Mvh. Lonnie

 5. Birthe B siger:

  Håber det er gået rigtig godt 👶🏼👧🏼👍

 6. Birthe B siger:

  En lang dyne – gerne vattæppeagtig, så den er lidt fast og bedre kan støtte, ja den flytter man næsten ind i, vender sig med den og den er lettere at få med på toilettet 😜- ej – få på plads i sengen fremfor mange løsdele😉. Ja det er sejt til sidst og du har da godt nok også lidt af en mave! Havde selv en kæmpe mave i første graviditet, ikke set lignende før dig. Stort barn?
  Og bækkengenerne kan godt forsvinde. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du får gener og har brug for at vende det med nogen. Kæmpe held og lykke! Du skal vel føde i Herning?

  • Jordemoder skønnede hende til at veje 3800g i onsdags, 40+1 – men jeg ved ikke helt hvor meget jeg tror på hendes vægt-skøn. Jeg krydser fingre for at bækkengenerne forsvinder efter fødsel – jeg prøver at være lidt optimistisk ;) Jep, jeg skal føde i Herning :)

 7. Birthe B siger:

  Så fint et tæppe! Held og lykke med fødslen 👍😊 jeg måtte opgive at strikke da jeg var gravid for 25 år siden, da alle mine led blev løse. Har stadig bækkenproblemer😕 Mit bedste råd er at sove med en ekstra dyne, der kan støtte mave, skuldre, mellem benene osv, men det er jo lidt sent med gode råd…… Håber dit bækken arter sig, når der falder ro over hormonerne igen 🙂

  • Mange tak :) Jeg sover med en lang pude mellem benene, og en pude under maven – men det værste er når jeg skal bevæge mig, og når jeg skal ud af sengen en gang i timen for at tisse. Jeg håber at min bækkenløsning forsvinder hurtigt efter fødsel, og at jeg kommer mig helt over det – selvom jeg godt ved at der er stor risiko for det modsatte.

Skriv en kommentar

...